Lajiesittely

© Petri Vilhunen
© Henna Mäntymaa

Joukkuevoimistelu on taitolaji, joka on kehittynyt suomalaisesta naisvoimistelusta. Joukkuevoimistelu koostuu monipuolisista vartalon liikkeistä, tasapainoliikkeistä, hypyistä ja muista liikkeistä kuten käsi- ja jalkaliikkeistä sekä askelikoista ja hyppelyistä.

Joukkuevoimistelun kilpailuohjelma on liikkeiden ja musiikin muodostama taiteellinen ja urheilullinen kokonaisuus. Joukkuevoimistelussa liikkeet suoritetaan jatkuvina, virtaavina sarjoina, joissa tulee esille liikesujuvuus ja esteettisyys. Laji vaatii voimistelijoilta kokonaisliikunnallisten lajitaitojen lisäksi hyviä fyysisiä ominaisuuksia kuten liikkuvuutta, nopeutta, voimaa ja kestävyyttä. Joukkuevoimistelulle on myös tunnusomaista ilmaisullisuus ja joukkueen suorituksen yhtenäisyys ja yhtäaikaisuus.

Kilpailujoukkue muodostuu SM-sarjoissa vähintään 6 voimistelijasta, kilpasarjoissa riittää 5 voimistelijaa. Kilpailuohjelman pituus on tytöillä 2.00 – 2.30min ja yli 14 -vuotiailla 2.15 – 2.45 min. Ohjelma suoritetaan 13 x 13 m voimistelumatolla.

Kilpailujärjestelmä on jaettu ikäryhmittäin:
- SM-kilpailuissa kilpailevat: 12-14v pre juniorit, 14-16 v juniorit ja yli 16v seniorit
- Tyttökilpailuissa kilpailevat kaikki 10-12v             
- Kilpasarjoissa kilpaillaan sarjoissa: 12-14v, 14-16v, 16-20v ja yli 16v
- Alle 10v esiintyvät Voimisteluliiton Stara-tapahtumissa tai kilpailevat 8-10-vuotiaiden kilpailuissa

Lajissa kilpaillaan keväällä vapaaohjelmilla ja syksyllä välineohjelmilla.

Välinekilpailuissa välineet on määrätty ikäsarjoittain. Alle 10-vuotiaille välineeksi suositellaan narua. Syksystä 2012 lähtien 10-12-vuotiailla on välineenä parillisina vuosina naru ja parittomina vuosina pallo. SM-sarjoissa 12 – 14 -vuotiailla on vanteet ja 14 – 16 -vuotiailla keilat. Yli 16-vuotiailla väline on vapaavalintainen. Kilpasarjoissa 12-14v joukkue voi valita välineeksi narun, pallon tai vanteen. 14-16v, 16-20v ja yli 16v väline on vapaavalintainen.

SM-sarjoille alle 14v ja yli 14v on omat vapaa- ja välineohjelman kilpailusäännöt. Sama koskee kilpasarjoja.

MM-kilpailuissa ja muissa kansainvälisissä kilpailuissa kilpaillaan kansainvälisillä säännöillä (International Rules of Aesthetic Group Gymnastics). Joukkuevoimistelun kansainvälisen liiton IFAGG:in sivut löytyvät sivupalkista.

Tuomaristo koostuu kolmesta tuomariryhmästä. Sommittelun tekninen tuomaristo arvioi sommitteluun vaadittavien vaikeusosien teknisen arvon, sommittelun taiteellinen tuomaristo arvioi ohjelman rakenteen, monipuolisuuden ja taiteellisen kokonaisuuden. Suoritustuomaristo arvioi joukkueen suorituksen puhtautta sekä yhteneväisyyttä.

10-12 v sarjassa sekä 12-14v kilpasarjassa ei joukkueille anneta pisteitä, vaan joukkueet sijoitetaan tuomareiden antamien pisteiden mukaan pistekategorioihin. Lisäksi valmentajat saavat joukkueesta kirjallisen palautteen. Liiton 10-12v mestaruuskilpailuissa on yksi suoritus. 12-14v mestaruuskilpailuissa järjestetään kaksi näyttöä, alkukilpailu sekä loppukilpailu.

12-14v SM-sarjassa joukkueille annetaan pisteet muiden SM-sarjojen tapaan. Mestaruuskilpailuissa kärkijoukkueet jatkavat loppukilpailuun, jossa tulee alkukisan tapaan pistetulos. 

Yli 14v kilpasarjoissa Kilpasarjojen mestaruuskilpailuissa järjestetään kaksi näyttöä, alkukilpailu sekä loppukilpailu. Kyseisen sarjan joukkueet arvioidaan SM-sarjojen tapaan pisteillä.

© Petri Vilhunen
© Milja Hintsanen